Om

Om mig och mina hästar

 

Min vision.

Min vision är kontakt. Min vision är vänskap. Min vision är en värld där fler människor kan öppna sitt sinne och vara avlappnade och mottagliga för att bli bättre ryttare och bättre människor.

 

Att finna en röd tråd är enkelt uttryckt, mindre enkelt utfört. Att formulera en idé om vad man letar efter i framtiden är inte helt enkelt, men man får börja någonstans. Förr i tiden hade man skolade hästar som fick ge en känsla till de som skulle lära sig rida. Nuförtiden är förutsättningarna annorlunda och man famlar ofta i blindo då en outbildad häst och ryttare tillsammans måste uptäcka vilka möjligheter utbildningsvägen har.

 

Då hästvärlden har otroligt många olika skolor som alla på ett eller annat sätt hävdar att de har funnit något speciellt, som gör att man bör lyssna till dem är det väldigt viktigt att kritiskt tänka igenom vilka värden man vill värna och vilket mål man har med sin ridning.

När jag tänker på mitt mål tänker jag lätthet, framåtbjudning, samstämmighet och en känsla av att hästen och ryttaren tillför varandra positiva upplevelser. Dessa kvalitéer ser jag hos ekipage i alla olika dicipliner precis som jag i alla dicipliner kan se spänning, missnöje från båda håll, frustration och övergrepp.

 

Jag har funnit den Akademiska ridkonsten som ett bra verktyg i min utbildning men jag ser det som just ett vektyg och inte den enda rätta vägen, jag ser också luckor i den akademiska utbildningsstegen. Dessa är helt naturliga och ska också vara där för att vi ska förstå att det är just en vägvisare och idé, inte en fast ram vi ska pressa in oss själva och våra hästar i.

 

Happy Boy

Jag när jag var tretton år körde jag och min mamma till en hästhandlare för att titta på häst att köpa. Jag föll för en blond skönhet bara genom att titta på honom i hagen. Vi köpte honom och jag fick en häst som var fin att titta på, som bet mig, sprang bort från mig och slängde av mig. Det fanns något envist i mig som sa mig att inte ge upp, för det skulle bli bra om vi bara tränade. Idag är jag och Boy goda vänner och jag är evigt tacksam att jag inte gav upp. Mina hästar i allmänhet och Boy i synnerhet har gett mig den förståelse och kunskap som jag gärna vill förmedla till mina elever.

 

Kiara

Kiaras mor heter Ebony och Ebonys mor hette Ving-Sing. Att få ha arbetat med tre generationers ston ger mig mycket att fundera över, jag ser likheter i både kropp och psyke och för varje häst blir jag en skickligare ryttare och min förståelse för dessa vackra halvblodsston blir allt större. Ebony har jag fortfarande förmånen att få rida då hon är i min mors ägo och Kiara är min egen stjärna på uppgång! Vingan kan jag bara rida i tanken då hon dog av ålderdom för några år sedan.

 

 

Akademisk Ridkonst

Organisationen kring den Akademiska ridkonsten är uppbyggd med en stormästare i toppen och under honom riddare och väpnare. Det finns ett antal prov att rida upp för att erhålla dessa titlar. Varje år anordnas ett möte där alla medlemmar är välkommna för diskussioner kring riddarskapet och diverse föreläsningar kring olika aktuella ämnen för att hålla medlemmarna uppdaterade om hur ridformen utvecklas .

Här kan du läsa mer om den akademiska ridkonsten;

www.knighthoodoftheacademicartofriding.eu -riddarskapets officiella hemsida

www.akademiskridkonst.se -Beskriver vad akademisk ridkonst är och sammanställer kurser i Sverige.

www.ekeskogs.com -Hanna Engströms hemsida